Коротка історична довідка

Бібліотека УДХТУ була заснована у 1930 році на базі книжкового фонду Гірничого інституту. В той час її фонд нараховував 2000 примірників. Єдиний відділ обслуговував всього 300 читачів.

В період окупації фашистами нашого міста книжкові фонди бібліотеки були заховані у підвалах гуртожитку медичного інституту, а в післявоєнний час, коли у нашому вузі розпочались заняття, література знову стала необхідна студентам та викладачам вузу.

З роками книжковий фонд інтенсивно поповнюється, зокрема за рахунок бібліотеки ліквідованого Рубіжанського хіміко- технологічного інституту (кінець 50-х років). В 70-і роки бібліотека почала отримувати обов’язковий примірник всіх друкованих видань за профілем вузу.
Тому й книжковий фонд її збільшився до 350000 одиниць.

У 1973 році бібліотека отримала нове приміщення, у зв’язку з цим змінилась її структура. Крім абонемента навчальної літератури та читальної зали, почали функціонувати читальна зала для викладачів, абонемент іноземної літератури, абонемент художньої літератури, пункти видачі у студентських гуртожитках.

Збільшився штат бібліотеки до 25 бібліотечних працівників.

У 1985 році бібліотека ДХТІ брала участь в конкурсі-огляді вузівських бібліотек і стала призером. До цього часу книгозбірня вузу повністю організаційно сформувалась і набула оптимальної структури, що давало змогу ефективно використовувати її фонди, задовольняючи потреби читачів.

В кінці 90-х років, з метою наближення книги до студентів, у віддаленому корпусі механічного факультету організована філія бібліотеки, де повноцінно функціонує абонемент та читальна зала. Сьогодні науково-технічна бібліотека УДХТУ – одна з найбільших книгозбірень регіону, що нараховує близько 800 тис. примірників книжкового фонду. Це навчальна, наукова література, періодичні часописи як вітчизняні, так і зарубіжні та науково-технічні інформаційні видання. У фонді бібліотеки зберігаються раритетні науково-технічні періодичні видання кінця XIX століття.

Щороку бібліотека обслуговує на всіх пунктах видачі близько 18 тис. читачів, річна книговидача складає понад 600000 примірників.
До послуг читачів 2 абонементи, три світлі, затишні після реконструкції читальні зали, довідково-бібліографічний відділ, філія бібліотеки, книгосховище, що розміщене на 4-х поверхах, відділ комплектування та обробки літератури з розгалуженою системою каталогів. Загальна площа бібліотеки становить майже на 2000 м2.

З розвитком комп’ютеризації у бібліотечній справі відкрились широкі можливості оперативного надання інформації нашим користувачам. До послуг читачів 25 комп’ютерів, розміщених у читальних залах. Досконале програмне забезпечення УФД “Бібліотека” дає можливість користуватися як створеними, так і придбаними електронними базами даних.

Велика роль бібліотеки в організації та проведенні культурно-просвітницької діяльності вузу.

Багата, насичена подіями історія науково-технічної бібліотеки УДХТУ. Безцінні її фонди, але не менше багатство – люди, працівники бібліотеки, які творили і творять її історію і сьогодення: Божко Клавдія Яківна, Климчинська Олександра Никифорівна вважаються фундаторами бібліотеки УДХТУ, які працювали з перших днів її заснування.

Довгий час у бібліотеці працювали такі фахівці, як: Ступак Віра Василівна, Ступак Любов Хомівна, Тертишина Віра Іванівна, Билбас Зінаїда Олексіївна, Федченко Тамара Василівна, Полуектова Ольга Миколаївна. Саме завдяки їх сумлінній праці бібліотека розвивалась та удосконалювала свою роботу .

До 1941 та після 1945 року бібліотеку очолювала Бичкова Т.С.

В різні роки бібліотекою керували віддані бібліотечній справі і вузу такі працівники, як Дашко В.В.; Леонова І.С. – випускниця нашого інституту, учасник Великої Вітчизняної війни; Вороненко Н.М.; Смирнова В.Ї.; Кацалуха М.П.

З 1994 року бібліотеку очолює Максимова Н.Ф.

Сьогодні колектив бібліотеки нараховує близько 30 співробітників, всі вони мають вищу освіту. Це колектив однодумців, професіоналів, які люблять свою справу й опікуються майбутнім бібліотеки.