До 80-річчя з Дня народження народної артистки України Ади Роговцевої

Народна артистка України Ада Роговцева народилася 16 липня 1937 року в Глухові Сумської області. Закінчивши Київський театральний інститут ім. Карпенка-Карого (1959 р.), стала актрисою Національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки у Києві, в якому прослужила 35 років і зіграла 60(!) ролей. Майже 700 разів виходила на сцену у виставі “Варшавська мелодія”, яку вважає найзнаковішою в своїй акторській кар’єрі, бо “це людська сповідь, а така форма буде цікавою в усі часи”.

Грала в багатьох спектаклях Романа Віктюка. Можна по-доброму позаздрити акторському успіху Ади Роговцевої, якого досягнула вона завдяки невтомній праці, таланту і любові до людей.
Аду Миколаївну називають примадонною українського кіно. Зніматись почала 19-річною дівчиною, відтоді зіграла майже у 80-ти стрічках, серед яких найвідоміші – “Вічний поклик”, “Салют, Маріє!”, “Осіння дорога до мами”, “Було в тата три сини”, “Кармелюк”, “Завтра буде завтра”, “Тобі, справжньому”, “Полювання на ізюбра”, “Мій генерал”, “Єрмолови”, “Тарас Бульба”. Кожна роль Роговцевої в кіно – це правдива хвилююча жіноча історія, тому всі, хто хоч раз дивився бодай один фільм за її участю, люблять і захоплюються талантом актриси.
Для своїх шанувальників Ада Миколаївна і досі легка та юна.
У 23 роки стала заслуженою, а у 30 – народною артисткою України, у 40 – народною артисткою СРСР. Роговцева – ще й автор поетичних збірок “Мамині молитви” і “Цілую голос твій”, книг “Мій Костя” і “Свідоцтво про життя”.

Про своє, особисте, пише так:

Я життя не підганяла,
Зупиняла, як могла.
А ніколи не спиняла,
Хоч хвилини берегла.
Діти виросли – не зчулась,
А вже сива. Дивина…
Як дівчам було – забулось.
Старість, старість… Новина?

Захоплюючись талантом, глибокою душевною красою Ади Миколаївни, можна, очевидно, стверджувати, що причина її популярності і професійної затребуваності криється у вмінні любити, співпереживати, слухати, помічати, не проходити повз. І чим більше переглядаєш фільмів чи вистав за її участю, чим вдумливіше вчитуєшся в рядки її поезій та спогадів, тим переконливіше розумієш, що Ада Роговцева – це ім’я, це легенда, це ціла яскрава епоха в мистецькому житті України.