20 листопада

20 листопада виповнюється 300 років від дня народження Г.О. Кониського – відомого громадського діяча XVIII ст., історика, філософа, письменника, ректора Києво-Могилянської академії.

Ще 11-річним хлопчиком, закінчивши початкову школу, він вступив до Києво-Могилянської академії, яка на той час була знаним центром науки та освіти у слов’янському світі. Наскільки значною та ґрунтовною була освіта, можна судити з того, що до навчального закладу приймали після закінчення перших 3-х – 4-х класів, де учні досконало мали оволодіти українською, латинською та старослов’янською мовами.

Г.Кониський навчався в Академії у часи її найбільшого розвитку та піднесення. Як один із най здібніших студентів він потрапив до списку випускників, що мали поповнити викладацький склад академії.

Поряд із інтенсивною викладацькою діяльністю просувалась і кар’єра Г.Кониського. У 1751 р. він став ректором Києво-Могилянської академії.

Г.Кониський був палким прихильником освіти, сучасники назвали його «одним із кращих представників нашої старовинної освіти». Він відстоював це право для всіх верств населення, у тому числі й простого народу, виходячи з того, що здатність до навчання та прагнення пізнання нового – специфічна риса людини, незважаючи на її соціальний статус та матеріальний стан. Здобутки та досягнення великого просвітителя Г.Кониського, його твори та наукові праці є цінним джерелом нашої історії та державного розвитку.