23 квітня – Міжнародний день книги та авторського права!

день книги

день книги

«Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості…»

Нестор Літописець.

В 1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО  в Парижі обрала цю дату. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. Саме 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, відбувається проголошення Всесвітньої столиці книги, проводяться виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.

Трохи історії

«Хороша книга – це дарунок, заповіданий автором людському роду.»

Аддісон Д.

Традиція святкування Дня книжки народилася в Іспанії у Каталонії. Тут 23 квітня на День Юрія, уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерті Сервантеса, автора книги “Дон-Кіхот”. На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом – безперервного читанням “Дон Кіхота”. Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

І наостанок, приведемо слова І. Франка: «Книги – морська глибина! Хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить.»