15 вересня

До 140-річчя Кульчіцької Олени Львівни, графіка, живописця, майстрині декоративно-ужиткового мистецтва, етнографа, педагога, громадської діячки.

15.09.1887-08.03.1967

Олена Львівна Кульчицька художню освіту здобула у привітній студії С.Батовського і Р.Братковського у Львові (1901-1903) та Віденській художньо-промисловій школі (1903-1908). Після закінчення навчання довгі роки викладала малювання в середніх школах Львова та Перемишля.

Багатогранною була художня творчість Олени Кульчицької: живопис, станкова графіка, книжкова ілюстрація і декоративне мистецтво. Творчості Олени Львівни властиві яскраві індивідуальні риси, які в основі своїй поєднують кращі традиції українського професійного і народного мистецтва. Її твори, сповнені великою любов`ю до рідного краю, вражають чарівним ліризмом і щирістю художньої мови. В соковитих акварелях, офортах і акватинтах Кульчицької, насичених дивовижною грою сонця і прозорих тіней, у віртуозних дереворитах та ліногравюрах, немов у дзеркалі, знайшли своє відображення багатство душі і палкий темперамент художниці. Її численні гравюри й акварелі з успіхом експонувалися у Варшаві, Відні, Празі, Берліні, Римі, Торонто, Хельсінкі, Чікаго.

Важливою віхою у мистецькій діяльності Кульчицької 1920-30-х років була робота у книжковій графіці. Мисткиня проілюструвала понад сімдесят дитячих книжок і байок, виданих окремими книжечками у серії “Нашим найменшим”, а також читанки та оповідання. Серйозно займалася і графікою малих форм – поштовою листівкою та книжковим знаком (екслібрисом). Поштову листівку, зокрема, вона вважала одним з найзручніших засобів популяризації мистецтва. У своїх творах-мініатюрах Олена Львівна зображувала сцени з народного побуту, народних звичаїв, створювала цікаві барвисті композиції святкових поздоровлень. Багато і плідно працювала також над ескізами килимів, народних вишивок, прикрас та інших предметів побуту, які виготовлялися в емалі, кераміці, бронзі та різних ткацьких матеріалах.

З 1948-о року Кульчицька – професор кафедри книжкової графіки Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова (Львів). 1967-о року їй було присуджено премію імені Т.Г.Шевченка.